Nobelpriset

Många års spekulationer – forskare ändå överraskade

2:22 min

”Inget som man förväntar sig” och ”troligen en av de mest fantastiska dagarna i mitt liv” – så reagerar Nobelpristagarna.

– Det är troligen en av de mest fantastiska dagarna i mitt liv, svarar Nobelpristagaren i medicin, William Kealin, när Gustav Klarin vid Vetenskapsradion ringer och gratulerar.

Kealin visste att han i flera år förekommit i spekulationerna om priset men samtidigt, säger han har det gjorts så många andra fantastiska framsteg inom medicinen som även de förtjänar att uppmärksammas. Att gå och vänta på ett pris gör ingen lyckligare, säger han.

Han är glad över att hans forskning nu börjat få klinisk användning och berättar att mediciner mot anemi nu lanserats i Kina och Japan som bygger på hans forskning, och att behandlingen mot cancer kan utvecklas och försvårar för cancern att växa till.

Greg Semenza, som delar priset med William Kealin och sir Peter Ratcliffe, berättar på telefon, att han missade det första samtalet från Nobelförsamlingen, då han låg och sov.

– Jag svarade inte tillräckligt snabbt första gången och gick och lade mig sedan igen. Det är fantastiskt, säger han.

Han har hört folk de senaste 20 åren tala om att han skulle få priset. Men tillägger att det är en sådan sak som man inte förväntar sig.

– Det finns så många som förtjänar det, säger han.