Extremväder

Försäkringskostnaderna för naturskador väntas öka

2:37 min

Kostnaderna för så kallade naturskador kan väntas öka i och med klimatförändringarna. Det säger försäkringsbolagens branschorganisation.

I somras drabbades Lidköping av hagel med vissa korn stora som golfbollar, och skadorna har nu uppskattats till 100 miljoner kronor. Vi hör Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

– Hagel är ju en skadehändelse som vi kanske inte är så vana vid, i den här omfattningen och att det blir så här stora kostnader och så här många skador. Men om man blickar neråt kontinenten så ser vi till exempel i Tyskland att man har haft fantastiskt stora skador.

Det var två dagar före midsommar i år som det brakade loss på eftermiddagen i Lidköping och Daniel Gustavsson fångade på film hur hagelbombardemanget drabbade bilen han satt i, hans eget hus och trädgården.

– Det kom stora pingisbollar från himlen i form av hagel, säger Daniel Gustavsson, och fortsätter:

– De slog sönder allt som fanns utomhus: vår privata bil, företagsbilen blev sargad, växthuset, utemöblerna, träden, allt!

Daniel Gustavssons uppräkning sammanfattar ganska väl karaktären på de totalt 7 000 anmälda skador efter hagelovädret som försäkringsbolagen nu summerar och där de uppskattar kostnaderna till 100 miljoner.

Enligt forskare Vetenskapsradion kontaktat så finns det inte underlag för att säga att hageloväder har blivit vanligare i Sverige i och med klimatförändringarna. Men det skulle kunna bli så framöver, säger de, kopplat till att vi får mer extrema nederbördsmönster mer allmänt.

Och Staffan Moberg på Svensk försäkring väntar sig ökande kostnader framöver orsakade av flera sorters naturskador, alltså skador på egendom orsakade av väder eller andra naturhändelser. Till stor del beror det på en bristande anpassning till det nya klimatet säger han.

– Vi ser alltmer extremer i vårt väder, som är till följd av klimatförändringarna. I fjol hade vi torka, med skogsbränder, och ett annat problem med torkan är att grundvattnet kan sjunka undan, vilket det gjorde i Norrköping, vilket fick till följd att fastigheter sjönk ner och satte sig så det blev sprickbildning i fastigheterna, säger Staffan Moberg.

– Det här är någonting vi också kan se mer av. Ena året är det skyfall, hagel och åska, nästa år är det torka och grundvattenproblem, fortsätter han.