Fetma ett allt större problem i västvärlden. (Foto: PrB)

Aptitsänkande hormon vapen mot fetma

Västvärlden blir allt fetare, det talas om en fetmaepidemi. I många år har har hoppet ställts till nya mediciner som kan minska aptiten.

Nu har amerikanska forskare hittat ett hormon som sänker aptiten och som skulle kunna vara en läkemedelskandidat.

Pusselbiten är ett hormon som döpts till obestatin. När det nya hormonet i dag presenteras i tidskriften Science är det många forskare som läser med stort intresse. En av dem är läkaren och fetmaforskaren Ingrid Dahlman.

- Vi kommer såklart titta i våra patientmaterial på en gång för att se om det här hormonet finns i fettväv hos feta svenskar och om den här genen påverkar viktutveckling hos svenskar, säger hon.

Mössen åt bara hälften

Det är forskare vid Stanford university i USA som har tittat närmare på en gen som kodar fram det aptitretande hormonet grelin. Det var då de hittade det nya hormonet obestatin - tidigare helt okänt. De injicerade hormonet i möss, och mössen slutade äta upp till hälften av den mat de fick. Hur länge effekten sitter i och vad det är som styr den förlorade aptiten är dock inte klarlagt än.

Behov av läkemedel stort

Men det finns så få kända hormon som reglerar aptit, bara mellan fem och tio stycken, så att bara hitta ett nytt hormon är intressant i sig, säger Ingrid Dahlman. Ett välkommet fynd alltså, eftersom det saknas bra mediciner mot fetma. Och den enda säkra medicinska vägen till viktminskning, operation, är ingen helhetslösning på sikt.

- Det är ett stort ingrepp. Det är inte realistiskt att göra det på alla osm har en stor övervikt. Det är väldigt angeläget att det kommer fram andra behandlingsmetoder också, säger Ingrid Dahlman.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".