Utmattade nobelpristagare träffade kungen

I helgen fick medicinpristagarna Barry Marshall och Robin Warren en försmak av vad som väntar i december. De träffade svenska kungaparet på besök i Fremantle i västra Australien.

Om knappt en månad är det dags att dela ut nobelprisen i Stockholm. Två av pristagarna är australiensarna Barry Marshall och Robin Warren som belönats för sin upptäckt av magsårsbakterien helicobacter pylori.

De har haft jäktiga tider de senaste veckorna. Ända sedan nobelkommittén gav dem den goda nyheten i början av oktober så har telefonerna ringt i ett. Ochn är det inte har handlat om journalister från hela världen som vill prata med dem så har det varit en mängd officiella evenemang som de båda nobelpristagarna förväntas närvara vid.

Handskakande i Fremantle
Ett sådant evenemang ägde rum i lördags i den lilla hamnstaden Fremantle på den australiensiska västkusten, då det svenska kungaparet - som en final på ett sex dagar långt statsbesök i Australien - besökte marinmuseet där. Och på programmet stod förstås lite handskakande och så en enklare lunch med bland annat Robin Warren och Barry Marshall.

Både Barry Marshall och Robin Warren är bekymrade över att det numera är hopplöst för dem att utföra sina vanliga uppdrag. Både medier och politiker drar i dem och båda pristagarna börjar se lite härjade ut.

Nobelfest lika fint som bröllop
Men, som Barry Marshall säger, så är kanske Nobelfestligheter den bästa festen man kan gå på i livet - vid sidan av sitt eget bröllop. Och nu har han accepterat att ett par månader av hans liv kommer att handla mycket om just Nobelpriset, men att det också kommer att vara en tid som han i framtiden kommer att titta tillbaka på med stor glädje.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".