Historiska personer

Påvens kardinal kan ha varit drottning Kristinas kärlek

1:57 min

Drottning Kristina kan ha haft en kärlekshistoria med påvens kardinal. Det visar det dokument som hittats i ett av Vatikanens arkiv.

Hör mer i Vetandets värld!

 – Jag kan säga, det här är en av historiens stora kärlekshistorier. Den är så gripande, säger Marie-Louise Rodén, professor i historia vid högskolan i Kristianstad.

Hon har ägnat hela sitt forskarliv åt drottning Kristina och presenterar i sin kommande bok en delvis ny bild av en av 1600-talets mesta kungakändisar.

Drottning Kristina beskrivs ofta som manhaftig och med normavvikande sexualitet. Men nu menar professor Rodén att Kristina kan ha varit förälskad i påvens kardinal Decio Azzolino. I elva år letade hon efter det dokument som skulle kunna styrka tesen:

– Den som lyssnar på det här måste tro att jag är galen. Men jag lyckades, säger Marie-Louise Rodén.

Dokumentet som professor Rodén hittat var skrivet av påven till Azzoliono. I brevet skriver påven att kardinalen måste sluta besöka Kristina på nätterna.

Marie-Louise Rodén menar att det här tyder på en kärleksrelation mellan drottningen och kardinalen och att brevet gör att vi måste ifrågasätta våra tidigare antaganden om drottning Kristinas sexuella läggning.

Hon har beskrivits både som lesbisk och som hermafrodit - men nu, menar Marie-Louise Rodin, synliggörs en helt ny bild av drottning Kristina, som fick smäktande kärleksbrev från påvens kardinal:

” Med en enda blick uppfylldes min själ av er. Man värjer sig inte för en kärlek som smyger in om natten, som en tjuv, för att beröva en livet.", står att läsa i ett av breven.