Livsmedel och klimat

Slängd mat kartläggs i kommunerna

2:18 min

För första gången kartläggs hur mycket mat som går till spillo i storköken på svenska förskolor, skolor och äldreboenden.

Hör mer i Klotet!

Enligt Livsmedelsverket slänger var och en av oss i Sverige någonstans kring 45 kilo mat och dryck när vi är hemma varje år. Men hur mycket som slängs vid offentliga lunchmatsalar är mer oklart.

När det lagas mat, serveras och framförallt när det ätits klart i våra offentliga lunchmatsalar uppstår ett matsvinn, det vill säga mat slängs i onödan.

För att ta reda på hur mycket har Livsmedelsverket nu i höst skickat ut en enkät om matsvinnet till måltidsansvariga vid Sveriges alla kommuner:

– Intresset är jättestort, säger Karin Fritz som är projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn vid Livsmedelsverket.

– Vi vet att detta är en viktig fråga för kommunen. Och svarsfrekvensen är över nittio procent, fortsätter hon.

Idag finns ingen nationell statistik på hur mycket mat som slängs i onödan och som hade kunnat ätas om den tagits omhand annorlunda. Att kartlägga de kommunala storköken är ett första steg.

Det som finns är siffror på det mer övergripande matavfallet, som också innefattar spill vid livsmedelsproduktion, transporter och även matrester som kaffesump och potatisskal. I Sverige handlar det om 1,3 miljoner ton i matavfall varje år. Närmare hälften uppskattas vara rent matsvinn.

– Att slänga mat i onödan blir dåligt både för miljön, klimatet och för plånboken eftersom det har tagit resurser i anspråk: allt från att maten odlats till att den transporterats och gjorts till livsmedel. Så det är jätteviktigt att komma till bukt med att vi slänger alldeles för mycket mat idag.

Resultaten från undersökningen om de kommunala storkökens matsvinn presenteras kring årsskiftet 2019/2020.


Läs mer om undersökningen här 

Fakta Matsvinn

Naturvårdsverket har tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket fått i uppdrag av regeringen att se över hur vi kan minska matsvinnet i Sverige. Uppdraget ska redovisas i februari 2020 och utgår från det globala hållbarhetsmålet att halvera matsvinnet till 2030.

Hittills har de bland annat tagit fram en "handlingsplan" som till exempel går ut på att försöka få oss konsumenter att slänga mindre mat och att få till ett gemensamt sätt för matbutiker och jordbrukare att redovisa matsvinn och följa upp sitt matsvinnsarbete.

Nyligen bestämdes det också att alla medlemsländer-länder måste rapportera sina matavfallsmängder till EU från och med nästa år.

När forskare vid Högskolan i Borås undersökte matsvinnet kom de fram till att det mesta faktiskt handlade om bröd. Enligt deras undersökning slängs det 80 000 ton bröd per år i Sverige. Det motsvarar 350 limpor varje minut året om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.