utforska rymden

Hur tar vi oss ut ur solsystemet nästa gång?

2:07 min

Hur ser det ut med möjligheterna att undersöka rymdens egenskaper utanför solsystemet efter rymdsonderna Voyager 1 och 2? Planering pågår.

Hör mer i Vetandets värld!

Vi har tidigare berättat om de första vetenskapliga resultaten från när rymdsonden Voyager 2 passerade solsystemets gräns för ett år sedan.

Men hur ser det ut med nya planer på att undersöka rymdens egenskaper därborta? Med tanke på att sonderna Voyager 1 och 2 är de enda som hittills har lyckats ta sig så långt ut?

Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik i Uppsala säger att det finns en fungerande sond som just nu är på väg ut ur solsystemet. Men den kommer inte att kunna ge samma sorts mätdata som Voyagersonderna.

– New Horizons passerade Pluto för ett par år sedan och är nu på jakt efter att passera ytterligare något småobjekt i solsystemets utmarker. Men New Horizons har till exempel ingen magnetometer ombord för att mäta magnetfält, berättar Anders Eriksson.

Men det här betyder inte att det inte kommer att bli några fler mätningar av gaserna och magnetfälten vid gränsen mellan solsystemet och rymden utanför. Anders Eriksson säger att det finns många idéer.

– Det finns idéer om en interstellär sond som man alltså medvetet ska skicka ut med huvudsyfte att undersöka just det här.

Men det är inte så lätt bara bygga och skicka iväg en sådan sond.

– Man vill få en apparat som rör sig väldigt snabbt så att man kan köra om Voyagersonderna och komma ut längre och få lite action i vår livstid, säger Anders Eriksson.

– Vad man skulle kunna göra, vilket kanske framstår som tämligen vansinnigt, är att fara väldigt nära solen. Att använda sig av solens gravitation och använda sina raketer när man är nära solen. För använder man raketerna när man har som högst fart så får man mer effekt av det hela.

Vansinnigt eller inte, så är i alla fall de tekniska problemen med vad en sådan sond ska klara av väldigt stora.

– Då ska man alltså nära solen där det är varmt och sedan ska man ut i tassemarkerna i solsystemets utkant där det är svinkallt, säger Anders Eriksson.