Dålig luftkvalitet

Moderna jordbruksmetoder kan ge bättre luft i indiska städer

2:34 min

När bönderna i nordvästra Indien så här års sätter sina fält i brand uppstår svåra luftföroreningar. Men med moderna metoder skulle situationen kunna förbättras.

Luften i megastaden Delhi blir extra dålig under oktober, november varje år. Det beror på att bönderna i regionen bränner sina nyskördade risfält. De brinnande fälten står för ungefär en femtedel av luftföroreningarna i Delhi under vintern.

Med moderna jordbruksmetoder skulle detta kunna förändras, enligt miljö- och utvecklingsekonomen Priya Shyamsundar.

Tillsammans med sina forskarkollegor har hon utvärderat flera jordbruksmetoder. De kom fram till att så kallad direktsådd skulle kunna förbättra luftkvalitén samtidigt som lönsamheten blir bättre för bönderna.

Den vanligaste metoden bland de cirka 2,5 miljoner bönderna i nordvästra Indien idag är att de bränner skörderesterna från risskörden. Därefter plöjs marken innan den sås med vete. Rishalmen måste bort för att en vanlig såmaskinen ska fungera. Att elda upp resterna är en billig metod.

Men det finns ny teknik, bland annat den specialutvecklade såmaskinen Happy Seeder som sitter bakpå traktorn. Med den behövs varken tändstickor eller plog. Happy Seeder finhackar först rishalmen och sår sedan vetefröna direkt i marken.

Det krävs ett fortsatt arbete med att informera och att utbilda bönder så att de ska kunna byta odlingsmetod och lämna de brinnande fälten bakom sig, säger Priya Shyamsundar. Men det krävs också pengar.

– Indiska myndigheter började förra året att subventionera inköp av maskiner, bland annat Happy Seeder, så att bönderna ska få möjlighet att sluta bränna, säger hon.

I en informationsfilm från Cimmyt som arbetar med forskning och växtförädling framgår att den finhackade rishalmen resulterar i mindre ogräs i vetet och att behovet av bevattning minskar. Dessutom stannar mer näring kvar i marken när växtresterna inte eldas upp.

Referens: Shyamsundar, P. et al. Fields on fire: Alternatives to crop residue burning in India, Science, vol 365, 2019. DOI: 10.1126/science.aaw4085