myror

Kannibalmyror i atombunker befriades till slut

1:33 min

Händelser i en gammal sovjetisk atomvapenbunker i västra Polen visar att livet ibland kan klara sig under nästan omöjliga förhållanden.

Det handlar om en koloni med skogsmyror som på något mystiskt sätt har lyckats överleva i mörkret och kylan nere i bunkern i flera år. Polska biologer hittade kolonin för några år sedan och nu har de också kommit på vad som har hållit igång myrsamhället så länge.

Den osannolika kolonin hittades när biologer började studera de fladdermöss som har flyttat in i bunkrarna. Kolonin måste ha funnits i flera år, enligt polska insektsexperter som kunde räkna till uppskattningsvis uppåt en miljon arbetarmyror.

Skogsmyrorna hade till och med byggt en platt, primitiv stack av jord som de levde i.

Det var uppenbart att de hade trillat ner från en riktig myrstack rakt ovanför, genom ett rostigt ventilationsrör. Men hur hade de överlevt?

De polska insektsforskarna har nu tagit en närmare titt på de stora mängder av döda myror som också finns därnere. De menar att det knappast finns några tvivel längre att det handlar om kannibalism.

De har sett bit- och gnagmärken på de döda myrorna som bara myror kan åstadkomma. Och eftersom det hela tiden ramlade ner nya olycksmyror genom ventilationsröret, så kunde kolonin hållas igång.

Men den här klaustrofobiska historien har ett lyckligt slut.

För forskarna har stuckit ner en lång träpinne genom ventilationsröret. De myror som nu ramlar ner i bunkern kan därför klättra upp för pinnen och ut i friheten.

Myrorna tillhör arten kal skogsmyra.

Referens: Tomasz Rutkowski et al. Ants trapped for years in an old bunker; survival by cannibalism and eventual escape. Journal of Hymenoptera Rresearch 31 oktober 2019. DOI: 10.3897/jhr.72.38972