mobilnät

5G riskerar att störa vädersatelliter

2:07 min

Meteorologer oroar sig för att deras vädersatelliter ska få problem när 5G-nätet byggs ut och börjar använda fler frekvenser.

Utbyggnaden av nästa generations mobilnät 5G väntas ta fart under 2020-talet.

Men de nya frekvenser som 5G-tekniken ska få använda kan komma att störa de satellitmätningar som behövs för att göra väderprognoser.

– Det är ont om plats, säger Jens Zander som är professor i radiosystemteknik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Platsbristen gäller de frekvenser som finns för telekommunikation. Och på den nyligen avslutade Världsradiokonferensen i Egypten bestämdes att 5G-tekniken ska få använda en frekvens som ligger nära den som vädersatelliterna använder för att upptäcka vattenånga och moln.

Därför kan det finnas risk för att den ökade 5G-aktiviteten kommer att störa satelliternas mätningar.

– När de här jordsatelliterna tittar ner på jorden skulle de kunna missta de störningar som kommer från 5G-stationer för moln, säger Jens Zander.

Han menar att risken borde vara ganska liten eftersom 5G-stationernas strålning mest riktas längs med marken och inte upp mot himlen där satelliterna finns. Men han förstår att meteorologerna skulle vilja vara helt säkra på att slippa störningar.

Om det blir problem när 5G-tekniken byggs ut finns det utrymme för att ställa större krav på att bygga tekniken så att den stör mindre, även om det kan bli dyrare.

– Man har skrivit in att man ska se över hur det går. Så att man kan skärpa kraven senare om det visar sig att det faktiskt blir störningar.