Walt Woodward, 1910-2001, foto: Densho
Walt Woodward, 1910-2001, foto: Densho

När vi slutade vara amerikaner

"När vi slutade vara amerikaner"
19 min

När japanerna bombade Pearl Harbour i december 1941 förändrades livet i ett slag för alla de hundratusentals japanskättlingar som bodde i USA. De sågs som möjliga spioner eller sabotörer, och det oavsett om de bott i USA i decennier, eller om de var amerikanska medborgare födda i landet. 120 000 japanamerikaner, varav två tredjedelar var amerikanska medborgare, fick 1942 lämna sina hem, jordbruk och företag på den amerikanska västkusten för att flytta till koncentrationsläger längre in i landet under 3-4 år. För många var allt de byggt upp borta när de kom tillbaka.

Fortfarande har inte alla sår läkt, men 45 år senare fick de i allafall en ursäkt från den amerikanska presidenten och en kompensation på 20 000 dollar. Idag finns deras historier bevarade på ett internetmuseum och i Vetandets värld idag får vi höra några av dem.

Bland annat kan man där höra och se journalisten Walt Woodward från Bainbridge island utanför Seattle. Det var han som var förebilden till journalisten Arthur Chambers i bästsäljarboken ”Snön faller på cederträden” av David Guterson, journalisten som helhjärtat ställde upp för japanamerikanerna.

Adressen till webbmuseet: www.densho.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".