IT-brotten allt grövre

Säkerhetshoten mot våra datorer på arbetsplatsen kommer att bli större i framtiden. Det visar en enkät bland 200 storföretag och myndigheter som IT-säkerhetsföretaget SE46 låtit utföra.

Hoten består av olika saker, alltifrån virusangrepp till regelrätta försök att ta över och fjärrstyra verksamheten. Försöket nyligen att styra över Nordeas bankkunder till en falsk webbplats, så kallad phishing, i syfte att lura av dem känsliga uppgifter, var exempel på det senare.

Det är omkring 85 procent av de tillfrågade företagen som säger att IT-brottsligheten kommer att öka om tre år.

Attackerna allt mer riktade
Hackeraktiviteterna på internet har förändrat karaktär, det är en allmän uppfattning bland säkerhetsfolket. Från att ha varit unga mäns sätt att visa sig på styva linan, handlar det nuförtiden mer och mer om rena ekonomiska motiv. Det kan vara att sabotera företagens verksamhet, till exempel webbplatser som lever på spel och vadslagning.

”Rena maffiametoder”
Och då handlar det om helt andra metoder än elaksinnad kod som sprids allmänt. Nu är det riktade attacker. Man misstänker fula metoder i ett affärssammanhang och ute i Europa talar polisen om ny utpressningstaktik.

– Ja, ett bombardemang av datapaket, av kommunikation, så att offrets datorer inte orkar med annat än att hantera det här bombardemanget av nonsenstrafik. Metoderna liknar maffiametoder, säger Fredrik Åhgren vid IT-säkerhetsföretaget SE46 i Stockholm.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".