Theodor Hänsch. Foto PrB

Lekfull nobelpristagare

- Om man på lek provar nåt som från början verkar tokigt, kan man ibland komma på nåt som visar sig viktigt, säger Theodor Hänsch, en av årets Nobelpristagare i fysik.

Vetenskapsradion träffar honom på språng på Münchens flygplats.

Han kommer just från kväll på svenska ambassaden i Berlin, ett firande av Einstein-året och en diskussion om den tyska forskningens roll i samhället - och en ändlös räcka med intervjuer.

Det har blivit mer sånt här sen Hänsch blev Nobelpristagare men redan tidigare reste han mycket. Den snilleblixt som ledde fram till en nu Nobelprisbelönta frekvenskammen, som kan mäta ljusvåglängder med stor precision, fick han under ett möte i Italien. Efter en vandring i bergen utanför Florens skrev han ner sina tankar, sen var det bara att åka hem till München och Max Planck-institutet för Kvantoptik och verkställa. Många fysiker trodde inte att Hänschs idé skulle fungera - men det gjorde den, och det så väl att världens noggrannaste klockor, atomuren, snart kan komma att bytas ut mot tusentals gånger precisare optiska klockor baserade på frekvenskammens teknik.

Det leder till bättre GPS-system och noggrann navigering på framtidens långa rymdfärder. Det är också viktigt inom grundforskning om hur världsalltet är uppbygggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".