Animation av satelliten Cryosat inför den misslyckade uppskjutningen i höstas (Foto: PrB)

Ny Cryosat diskuteras på ESA-möte idag

För en dryg månad sen störtade kllimatsatelliten Cryosat i havet efter ett datorhaveri. Satelliten skulle bli den första att mäta isens tjocklek över nord- och sydpolen. Hittills har det varit oklart varifrån pengar till en ny satellit ska tas, men inför dagens ministermöte i Europeiska Rymdstyrelsen ESA är tongångarna hoppfulla.

Satelliten Cryosat ingick i Europeiska Rymdstyrelsen ESA:s storsatsning på övervakning av jordens klimat och naturkatastrofer som orkanen Katrina. Samma sorts satelliter användes för att ta bilder på skadorna efter tsunamikatastrofen i Sydostasien.

Vill satsa igen
Redan några dagar efter att satelliten Cryosat kraschade, när den skulle skjutas upp i rymden i slutet på oktober, meddelade europeiska rymdbyrån att man ville satsa på att bygga en ny satellit.

Men projektet kostar - minst en halv miljard kronor, och det har varit oklart hur mycket de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, ska betala.

Lösning på gång
Nu verkar en lösning vara på gång, säger en företrädare för ESA till Vetenskapsradion.

Samtidigt cirkulerar det uppgifter inom svensk rymdindustri om att svenska regeringens satsningar inom Europas rymdprogram kan ske på bekostnad av det svenska programmet. Till exempel kan satelliten Odin, som övervakar ozonlagret, tvingas släckas ner.

Representanter för svenska regeringen meddelar dock det är för tidigt att uttala sig om hur det blir. Kanske står det klarare efter ESA:s möte nu i början av veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".