Gott om fisk i trålen när fiskarna på "Danavik" fiskar i Skagerrak (Foto: Tommy Svensson PrB)

Alternativ till fiskekvoter diskuteras

Fiskekvoterna för den hotade torsken nästa år förhandlas som bäst inom EU, och beslut väntas strax före jul. Men det är inte säkert att sänkta kvoter räddar torsken - yrkesfiskarna menar att det bara leder till att ännu mer fisk än tidigare måste slängas tillbaka i havet.

– Det känns fruktansvärt, det gör ont på alla vis, säger fiskaren Stig Hansson, på Hyppeln utanför Göteborg.

Varje dag han fiskar måste han slänga tillbaka torsk i sjön, torsk som redan är död och lika gärna kunde ha sålts och hamnat på någons tallrik.

Död fisk slängs över bord
Det handlar om torsk som följer med som bifångst när man fiskar annan fisk, till exempel rödspätta, men som inte får tas i land eftersom den överskrider kvoten.

I takt med att de tillåtna torskkvoterna har minskat har fiskarna fått slänga tillbaka allt mer fisk i sjön. Siffrorna är lite osäkra men en undersökning visar att 25% av den torsk som tas upp i Skagerrak blir så kallat ”utkast”, alltså fisk som slängs tillbaka igen. Och fiskarna tror att ännu lägre kvoter ger ännu mer ”utkast”.

– Ja, det är bara en ond cirkel, det ökar och ökar, säger Stig Hansson.

Färre dagar till havs
Sveriges Fiskares riksförbund förordar nu så kallade ”havdagar” enligt färöisk modell. Det går i stora drag ut på att fiskarna får gå ut färre antal dagar men då ta i land all fisk dom får. Fiskeriverkets forskningschef Ingemar Berglund håller med om att det kan vara en lösning på problemet.

– Havdagar är en bra idé generellt, och kan lösa en del av de problem vi har idag, som det här med utkast, som gör att vi inte har någon kontroll över fiskeridödligheten, samtidigt som det är ett etiskt problem för fisket, säger Ingemar Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".