Hunden, människans hopp (Foto: PrB)

Boxern Tascha spårar våra sjukdomar - hundens arvsmassa kartlagd

Kartor över människans, shimpansens, musens och råttans DNA finns redan. Men nu har för första gången även en hund fått hela sin arvsmassa kartlagd.

Det är boxertiken Tasha som stått modell för den nya genkartläggningen. Och det är en modell som kan ge ny och viktig kunskap om människans beteenden och sjukdomar.

En tax och en sankt bernhardshund ser ju rätt olika ut. Skillnaderna baseras på olikheter i hundrasernas arvsmassa, DNA. Det konstaterar forskare från lärosätena MIT och Harvard i USA i tidskriften Nature.

Generna hundarna olika egenskaper
Forskarna har tagit fram den första heltäckande kartan över en hunds DNA. Nämligen boxertiken Tashas genetiska material. Det har sedan jämförts med delar av andra hundrasers arvsmassa.

Kartläggningen av boxern Tashas gener gör att forskare mer i detalj kan studera vilka gener som gör att en hund är snäll och lugn, en annan aggressiv och en tredje väldigt slö.

Kan ge svar på människans sjukdomar
Och här kan vi i framtiden troligtvis lära oss mer även om människans beteenden. Det säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

– Och det kan ju bli en generellt väldigt viktig kunskap, att förstå hur en så komplex sak som beteendet kan regleras genetiskt. Där kanske hunden blir den bästa modell vi har hittills.

Ja kanske kan hunden vara en bättre modell än den traditionella labbmusen när det gäller att hitta dom gener som är inblandade i olika beteenden och sjukdomar hos oss människor.

Hunden och människan mer lika
För faktum är att människans DNA har fler likheter med hundens än med musens.

– Många av de sjukdomar som hunden bär på finns också hos människor. Och det kan av olika orsaker vara lättare att hitta den här genetiska bakgrunden för sjukdomarna hos hundar. Har man fått den kunskapen kan man överföra den till oss människor. Och på så sätt lära oss mer om motsvarande sjukdomar hos människor, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".