Miljövänligare plast från etanol

Idag pratas det mest om biologiskt tillverkad etanol som bränsle till våra bilar, men etanolen kan också användas till att göra plast.

Om tio till femton år kan plastkassarna vi bär hem från affären komma från åkrarna eller skogen spår chalmersforskare.

- Från sprit, etanol, kan vi lätt göra eten som är den viktigaste kemikalien för att tillverka plast. Biomassa består ju av kol, väte och syre, och det bröts ner en gång och bildade olja. Vi kan skynda på den här processen kan man säga, säger chalmersprofessorn Thomas Hjertberg som arbetar med projektet ”Plast för ett uthålligt samhälle”.

Etanol från spannmål och trä

Biomassa som till exempel spannmål och sockerlösning från papperstillverkning kan jäsas och bli till etanol. Just nu pågår också försök med att utvinna etanol ur trä.
Etanol är inte bara ett miljöbränsle till våra bilar utan kan också användas till att tillverka eten. Plast tillverkas idag av eten som utvinns från olja eller gas och plasten står för ungefär fyra procent av västväldens konsumtion av oljeprodukter.

Intresse från industrin

Men fossilt eten skulle kunna ersättas av bioeten säger Thomas Hjertberg. Och det är inte bara i forskarvälden som man talar om detta. Nu nu börjar också svenska plasttillverkare intressera sig för bioeten. På Borealis polyetenfabrik i Stenungsund talar man om en ny process där det svart guldet - oljan - kan ersättas av det gröna guldet.

- I och med de stigande oljepriserna har vi börjat titta på alternativa källor. Och vi ser etanol som en mycket intressant framtida råvara. Det är en ny tendens nu, att vi kommer att få ett nytt guld från naturen, säger Bernt-Åke Sultan, på avdelningen för utveckling på Borealis polyetenfabrik i Stenungsund.

Malin Avenius