Abortpiller ifrågasätts efter dödsfall i USA

Abortpiller kan ha orsakat fyra amerikanska kvinnors död under de senaste tre åren. Kvinnorna har dött av en infektion i livmodern efter att ha genomgått en medicinsk abort, alltså genom att ta ett abortpiller. Det har väckt frågan hur säkert abortpiller är.

Infektionen som kvinnorna dog av orsakades av en bakterie som normalt inte finns i livmodern, men däremot i tarmsystemet och slidan, skriver tidskriften New England Journal of Medicine. Alla kvinnorna hade nyligen genomgått en medicinsk abort, men att den metoden i sig skulle vara orsaken ifrågasätter professorn i gynekologi vid läkemedelsverket Viveka Odlind.

– Kvinnorna har dött av en allmän blodförgiftning beroende på en specifik bakterie som tagit sig upp från slidan till livmodern i samband med abortingreppet, säger Viveka Odlind.

– Har det att göra med preparatet?

– Jag kan inte se det, utan gissar att samma sak skulle ha kunnat inträffa vid en kirurgisk abort, säger Viveka Odlind.

I tidskriftsartikeln sätts de fyra dödsfallen i förhållande till 460.000 medicinska aborter under de fem år som abortpillret använts i USA - det betyder knappt ett dödsfall per 100 000. Men trots den låga siffran är det här en högre risk än i samband med alternativet, kirurgisk abort vid samma tid i graviditeten, hävdar man.

Det medicinska preparatet har använts i Europa och Sverige i 15 år under namnet mifegyne - utan några kända liknande dödsfall här. Och Viveka Odlind menar att det är säkrare än den kirurgiska varianten.

– Jag tycker fortfarande att medicinsk abort är en säker metod och ingen ska känna sig rädd för att genomgå medicinsk abort, säger hon. Vi har hittills inte sett något enda fall i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".