I huvudet på kvinnor och män

Vad beror det på att män och kvinnor beter sig olika? Vetandets Värld den 28 december ska inte spegla den politiska debatten, men syna de forskningsresultat som tyder på att det kan finnas vissa medfödda biologiska skillnader mellan män och kvinnor som har effekter på beteendet.

Pojkars hjärnor utsätts för påverkan av testosteron, manligt könshormon, tidigt under fosterlivet och sedan också under nyföddhetsperioden. Det är deras egna testiklar som producerar detta testosteron. Testiklarna vilar sig sedan fram till puberteten. Av en del olika orsaker kan även ett flickfoster utsättas för ganska höga halter av manligt könshormon, därför finns det inte en klar gräns mellan hur flickor och pojkar påverkas hormonellt i moderlivet.

I hjärnan har man hittat genomsnittliga anatomiska skillnader mellan kvinnor och män på några olika ställen och forskarna tror att hormonpåverkan under foster- och nyföddhetstiden har betydelse för detta. Ett exempel är storleken på några cellkärnor i den del av hjärnan som kallas hypotalamus. Dessa kärnor tros ha betydelse för partnerpreferens och för om man ska uppleva sig som man eller kvinna. En annan skillnad är tjockleken på de förbindelselänkar som finns mellan de båda hjärnhalvorna. Kvinnors nervbuntar mellan hjärnhalvorna tenderar att vara tjockare än mäns.

En del forskare menar att skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor vad gäller signalsubstanser och hormoner betyder mer än de anatomiska skillnaderna.

Ett sätt att närma sig frågan om det finns medfödda beteendemässiga skillnader mellan män och kvinnor är att studera nyfödda. En studie av bland andra den engelske forskaren Simon Baron-Cohen visar att nyfödda flickor är mer intresserade av att titta på ett ansikte än vad pojkar är. Och nyfödda pojkar är mer intresserade av att titta på en mekanisk mobil.

I programmet intervjuas Annica Dahlström, professor i histologi och neurobiologi, Elias Eriksson, professor i farmakologi, och Stefan Hansen, professor i biologisk psykologi, alla vid Göteborgs universitet.

Redaktör är Charlotta Sjöstedt.

Den som är intresserad av biologiska könsskillnader kan läsa The Essential Difference av Simon Baron-Cohen och The Blank Slate av Steven Pinker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".