Smärta går att mildra med viljans kraft

Smärta går att kontrollera med bara viljan. Patienter som såg sin hjärna på bild och aktiviteten i smärtcentrum, kunde efter bara några övningstillfällen lära sig att minska den aktiviteten.

Forskare i Kalifornien lät patienter med kronisk smärta se en magnetresonansbild av sin egen hjärna. Där framgick aktiviteten i smärtcentrum.

Patienterna ombads försöka minska den aktiviteten - och det lyckades de flesta med efter bara några tillfällen. De upplevde också att smärtan halverades.

Det är oklart hur länge effekten sitter i men förhoppningen är att den egna tankekraften ska kunna ligga till grund för behandling av patienter med kronisk smärta i framtiden.

Studien har gjorts vid forskare vid företaget Omneuron och vid universiteten Stanford och Harvard. Artikeln publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS och refereras i Natures nätupplaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".