Pressarna rullar med elektroniskt papper

Nu rullar de nya tryckpressarna på Campus Norrköping igång. Men det är inget vanligt tryckeri det handlar om utan ett tryckeri för elektroniskt papper. Det har kommit igång tack vare forskningen kring ledande plast.

Om man trycker ledande plast i olika mönster på ett vanligt papper kan man få något som i princip fungerar som elektroniska kretsar i en dator.

Det här kallas organisk elektronik, och är något som Linköpings universitet och forskningsinstitutet Acreo nu samarbetar kring.

Elektroniskt papper kan framställas med en vanlig tryckpress för reklametiketter. Man lägger in transistorer med enkel logik, kretsar som reagerar på tryckningar mot vissa punkter på pappret, och teckenfönster i pappret kan sen ge meddelanden av olika slag.

Håller ordning på medicinen

Ett tunt inbakat engångsbatteri står för elförsörjningen. Eftersom kretsarna kan reagera på att en förpackning bryts, är förpackningsindustrin mycket intresserad, säger professor Magnus Berggren:

- Ett problem man alltid står inför med avancerade mediciner är att du måste veta när du ska ta din medicin. Om man nu har en liten klocka som känner av när du bröt förpackningen till en tablett kan den börja räkna ner och ge en indikation på kartongen när du ska ta nästa medicin.

Miniräknare

Allt fler funktioner kan läggas in i det elektroniska pappret. Snart ryms all logik till en miniräknare.

Kan det här utmana datorchipstillverkarna? Nej, de elektroniska kretsarna arbetar inte lika snabbt som chips gjorda med metaller och dessutom kan tryckpressar inte krympa kretsarna till nanostorlek. Inte som forskningsläget ser ute idag i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".