Vitryskt universitet återuppstår i Litauen

Ett helt universitet har tvingats gå i exil. Förra året stängde den vitryska regeringen Europeiska humanistiska universitetet i Minsk. Nu har universitetet återuppstått i grannlandet Litauen bland annat tack vare svenska pengar. Och i dagarna beslutar EU och Nordiska ministerrådet om att stödja universitetet med ytterligare tre miljoner euro.

– Mig veterligen är det första gången sedan andra världskriget som man stänger ett universitet av ideologiska skäl. Därför tycker vi att det är så viktigt att slå vakt om den fria tanken och stödja en demokratisk bas i Vitryssland, säger Per Larsson, som är rådgivare på Nordiska ministerrådet. 

Det europeiska humanistiska universitetet EHU grundades i Vitryssland 1992. Där fanns nära tusen studenter och många internationella föreläsare. Det var ett akademiskt andningshål i det allt mer slutna landet och därför också en nagel i ögat på regimen; president Lukasjenko såg ilsket på universitetets kontakter med väst.

Tvingades stänga förra sommaren
När Vetenskapsradion besökte EHU förra sommaren i Minsk hade myndigheterna trakasserat det en längre tid, och oron för framtiden var stor berättade en av svensklärarna då.

Och bara någon månad senare tvingades universitetet upphöra helt med verksamheten.

Nu håller det på att byggas upp igen i Litauens huvudstad Vilnius, bara fyra mil från den vitryska gränsen.

Studenter till Litauen
270 vitryska studenter har fått visum och uppehållstillstånd i Litauen, och dessutom kan 600 studenter följa undervisningen på distans från Vitryssland.

Rektorn, Anatolij Michailov, gläds åt stödet från Nordiska ministerrådet och EU som räcker över tre år. Fri forskning och utbildning är avgörande för en demokratisk utveckling i Vitryssland, säger han.

Oviss framtid
Fast fortfarande finns oron att vitryska myndigheter ska sätta käppar i hjulet för verksamheten.

Framtiden är oviss, men ju mer stöd vi får, desto svårare blir det för regimen att lägga band på oss, säger Anatolij Michailov.

                                                          Nils Johan Tjärnlund
                                                            nils.tjarnlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".