Malin Falkenmark (Foto: AnnLouise Martin)

I fokus - Malin Falkenmark

P1 torsdag 22 december 12.10
Idag sätter Vetandets värld professor Malin Falkenmark i fokus. Egentligen är hon professor emerita, alltså pensionerad, men det struntar hon faktiskt i.
– Jag blev inte professor förrän jag var 60, då kan man väl inte lägga av vid 65, säger hon.

Malin Falkenmark är internationell hydrolog, expert på hur vatten rör sig, var det finns och hur det kan utnyttjas.

Från att ha haft en upphöjd men pappersvändande funktion på Forskningsrådsnämnden, kom hon att intressera sig för ekologi - ett ämne som egentligen ligger rätt långt från det fysikaliska och kemiska vattnet. Hur ska vattnet fördelas för att vi, som världens ledare lovat, ska kunna avskaffa hungern i världen? Hur kan man förmå västvärlden att sluta moralisera över tredje världens önskan att bygga vattenreservoirer?

Konfliktfyllda ämnen, men Malin Falkenmark ser sig själv som en snöplog som alltid har blivit framskickad för att bana väg för andra. Ivrigt påhejad av sin chefer på SMHI i karriärens begynnelse kom hon gång efter annan att hamna i nyetablerade expertgrupper medan hon födde barn och ammade på konstiga deltjänster.

Malin Falkenmarks liv har varit rätt likt moderna unga utbildade kvinnors liv, konstaterar hon. Det är tufft att både göra karriär och sköta familj, det krävs mer än en barnflicka och en framsynt äkta man. Utbrändhet är inte någon nyhet för dem som gjorde karriär på 50-talet.

I år fick hon sitt finaste pris någonsin, Crystal drop award, från en av de otaliga organisatoner hon själv varit med att skapa.

Hennes senaste bok, skriven tillsammans med Johan Rockström, chef vid SEI, heter: Balancing Water for Humans and Nature. New approach in ecohydrology.
Den utkom 2004 på Earthscans förlag.

Redaktör: AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".