En enda aminosyra kan styra vår hudfärg

Genom genetikens historia har man hittat hundratals olika gener som man på något sätt försökt koppla till ärftligheten av hudfärg. Men vad man nu funnit är en helt oväntad gen som visade sig ha en viktig skillnad i en enda av de aminosyror som genen tillverkar.

När man jämförde denna enda lilla snutt av DNA från afrikaner, indianer och sydostasiater så såg man denna skillnad i jämförelse med europeer, det var bara européerna som hade den avvikande aminosyran. En aminosyra som medför att melanosomerna, pigmentbärarna, blir mindre färre och blekare i färgen.

Avvikande zebrafisk gav ledtråd
Forskarna kom aminosyran på spåret genom att man plötsligt hittade en guldfärgad zebrafisk bland alla försöksfiskarna i akvariet. Zebrafiskarna är som namnet antyder normalt svartvitrandiga. Den guldfärgade fisken hade en avvikande aminosyra jämfört med de andra, samma som den man hittade hos ljushyllta européer.

Man tillförde den gyllene fisken aminosyran från en mörkhudad människa, och zebrafisken blev svartvitrandig

Européer saknar mörkhudsanlagen
Det visar sig att i princip alla ryggradsdjur, människan inkluderad, bär på just denna mörkhudsaminosyra. Alla nänniskor, utom européer.

Upptäckten kan dels leda till mer kunskap kring hudcancerformen malignt melanom, men också i teorin till möjliga individuella förändringar av hudfärgen - i princip skulle man med tillskott av den aminosyra man vill ha, få den hudfärg man önskar.

Källa: Science

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".