Saliven bra för magen

Vår egen saliv kan visa sig vara bra för magen. En ny avhanlding visar att saliven bidrar till att skapa ett nyttigt ämne som skyddar vår magsäck mot infektioner och magsår.

– Saliv kan man tycka är en äcklig vätska, men vi tycker man ska uppvärdera statusen på saliven, säger Håkan Björne, narkosläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Nyttiga ämnen i spenat och sallad
Håkan Björne presenterar sin avhandling på fredagen. Han har tillsammans med sina kolleger i flera år misstänkt att just saliv kan vara välgörande för våra magar. En del av de bakterier vi har i saliven omvandlar nämligen kvävet i till exempel spenat och sallad till kväveoxid.

Och Håkan Björne upptäckte att den som har kväveoxid i magen, får ett ökat skydd mot magsår och bakterieangrepp. I alla fall stämde det vid försök på råttor, som tillfördes konstgjord saliv som innehåller samma kväveoxidlikande ämne som människans saliv.

Patienter på operation och i respirator kan hjälpas
Nästa del av studien gick ut på att studera intensivvårdspatienter, som vårdas i respirator. Patienter som inte sväljer någon saliv eftersom deras kroppsfunktioner är utslagna. Och det visade sig att de saknade den skyddande kväveoxiden i sina magar.

– Och det är kanske de som behöver sin saliv bäst av alla, för de får ju ofta stressmagsår och mycket bakterier i magen.

Håkan Björne vill nu gå vidare och mer noggrannt studera salivens verkan på operations- och intensivvårdspatienter. Men redan nu betonar han salivens goda egenskaper.

– Man sväljer över en och en halv liter saliv om dagen, och man sväljer ungefär tusen gånger. Så kan man tycka att man kan vara glad tusen gånger om dygnet för att man gör någonting nyttigt.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".