Konsten att göra en perfekt chardonnay

I Frankrike har man odlat den berömda chardonnay-druvan i omkring 700 år. Så lång erfarenhet har man inte i det relativt nya vinlandet Australien. I delstaten Western Australia har vinindustrin därför tagit forskarvärlden till hjälp för att hitta genvägen till den perfekta chardonnayn.

Forskarna vid University of Western Australia försöker ta reda på varför vissa platser ger bättre druvor än andra. I vindistriktet Margaret River vid Australiens sydvästra hörn har man därför startat ett projekt där man noga analyserar en mängd olika faktorer som skulle kunna påverka kvaliten på chardonnay-druvan. Allt från temperatur, luftfuktighet och topografi till jord- och vattenkvalitet.

Den första serien med provviner från forskarna är färdiga och Vetenskapsradion träffade John Considine, professor i trädgårdsskötsel och vinodling, på en fältstation i Western Australia för att höra mer om projektet.

Redaktör: Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".