Leder lycka till framgång?

Är det så att en lycklig människa blir mer framgångsrik än en olycklig. Ja, om man får tro en amerikansk lyckoundersökning.

Blir man glad och lycklig av framgång i sitt liv, eller är det tvärtom? Är det ens positiva grundläge som gör att det går bra - att den inneboende glädjen i en person faktiskt låter honom eller henne åka räkmacka genom livet. Det verkar som det är väl så viktigt iallafall, skriver man i det amerikanska psykologförbundets tidskrift.

I studien har forskarna intervjuat 275 000 människor och sedan analyserat materialet med frågor som: Vad kommer först, framgången eller lyckan? Är glada människor mer framgångsrika än olyckliga? Bäddar ens positiva framtoning för yrkesmässig och personlig lycka?

Vad man utläst är att glädje och positivism gör att man beter sig på ett sätt som accelererar karriären, att lyckliga människor känner sig mer självsäkra, kreativa och inte låter sig nedslås av tråkigheter, även om de reagerar med sorg och inlevelse vid motgångar.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".