Gränsvärden för arsenik innebär höga cancerrisker

Arsenik är ett av de farligaste grundämnena som vi kan finna som förorening i vår miljö. Och även dagens lägre gränsvärden innebär höga cancerrisker i till exempel dricksvatten.

I Bangladesh är arsenikhalten i dricksvatten ett akut problem. Men inte bara där. Även i Sverige på de platser där arsenik finns i berggrunden så drabbas till exempel gruvarbetare av förstadier till cancer orsakat av arsenik.

Det framgick vid ett seminarium i Uppsala på måndagen där forskare diskuterade arsenikläget.

Hög cancerrisk
Det börjar bli allt tydligare att arsenik är ett av de allra mest cancerframkallande ämnen  som vi kommer i kontakt med. Under förra decenniet sänkte världshälsoorganisationen WHO gränsvärdet från 50 till 10 mikrogram arsenik per liter dricksvatten, men, säger professorn i miljömedicin Marie Vahter, det räcker inte:

– Även vid gränsvärdet 10 mikrogram så är det en betydligt högre cancerrisk än vi tolererar för andra cancerframkallande ämnen i vår omgivning, säger hon. Normalt så kan man acceptera ett fall på en miljon, men vid arsenik accepterar man ett fall på tusen-tvåtusen.

– Det låter förfärande - varför accepterar man en sådan hög risk för arsenik?

– Sätter man gränsvärdet ännu lägre så får man utesluta grundvatten som dricksvatten i stor utsträckning, säger Marie Vahter.

Arsenik även i Sverige
Marie Vahter har studerat läget i Bangladesh där dricksvattnet för 25 miljoner människor innehåller mycket mer arsenik än så, och där har nu cancern börjat dyka upp allt oftare. Men även i Sverige finns det arsenik lokalt.

- Naturligtvis uppe vid Bolidenfälten, områden kring Piteå och söder om Stockholm. Det högsta jag har hört talas om är 800 mikrogram arsenik per liter i vatten som används, säger Marie Vahter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".