Nya rön kopplar rökning till psoriasis. Hudsjukdomen kan lindras med UVB-strålning.

Rökning kan ge psoriasis

Tre procent av Sveriges befolkning lever med sjukdomen psoriasis - som bland annat yttrar sig som en hudsjukdom. Till största delen är psoriasis ärftligt, men flera studier visar nu att det också finns ett samband mellan rökning och psoriasis.

Såväl en svensk studie som en italiensk har under det senaste året pekat på att rökning kan utlösa psoriasis, som upp emot 300.000 svenskar lever med.

Och nu publiceras en amerikansk undersökning som pekar i samma riktning. Det handlar om hudvarianten av psoriasis, som i perioder ger svåra rodnader på huden och i hårbotten.

En stor grupp psoriasispatienter i Utah, USA, jämfördes med tre andra befolkningsregister. Och det visade sig att rökning var vanligare bland psoriasispatienterna, och att de flesta i gruppen rökte innan de fick sjukdomen.

Arvet fortfarande största risken
Anders Ljungberg, biträdande överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, anser att studien är intressant och säger att man ska se upp med rökning om man har proriasis i släkten.

- Den största risken är fortfarande arvet. Om en förälder eller ett syskon har psoriasis så ökar risken fem gånger. Och jämför man med rökning från en italiensk undersökning så var risken en och en halv gång. Och hade man både arv och rökning så hade man nästan nio till tio gånger ökad risk för psoriasis, säger Anders Ljungberg.

Fynden publiceras i Archives of Dermatology.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".