Ont i ryggen ger sämre minne

Den som har långvariga problem med ont i ryggen och nacken riskerar att få sämre minne och sämre förmåga att koncentrera sig. Det visar psykologen Stefan Söderfjell vid Umeå universitet i sin doktorsavhandling.

Nu finns mycket vetenskapligt stöd för det här sambandet, som redan sedan länge varit känt bland många drabbade.

– Det man hör ofta från personer som har ont i ryggen, är att de har svårt att koncentrera sig, svårt att lägga saker på minnet och svårt att vara fokuserade i samtal och så vidare, säger psykologen Stefan Söderfjell i Umeå.

Det är som att ha handen på en het platta och samtidigt försöka lösa ett matteproblem. Det går inte, eftersom smärtan stjäl uppmärksamhet och resurser från hjärnan, berättar psykologen Stefan Söderfjell i Umeå.

De som har ont minns sämre
Han har undersökt knappt tusen svenskar, som intervjuades för första gången för tio år sen. Intervjupersonerna är indelade i två grupper: De som säger sig ha smärtor i nacke, rygg, axlar och armar och de som inte har ont.

Samtliga har både då och nu fått göra en rad kognitiva test, som att minnas en lista med ord eller att hitta synonymer. Och resultatet är att de som har ont generellt lyckas sämre på de här testen.

Åldras snabbare mentalt
Dessutom tycks de som lidit av smärtor under hela den här tioårsperioden ha åldrats snabbare mentalt. De normala försämringar som åldrandet ger blir alltså förstärkta hos den som har ont. Det positiva är att förmågorna kan komma tillbaka om smärtan upphör.

De här kunskaperna kan förhoppningsvis komma till nytta inom hälso- och sjukvården.

– Om det nu är så som vi har sett i våra studier, att språklig förståelse får en viss nedsättning, så innebär det att det svåra språk som läkare ibland använder blir än svårare att förstå om jag har smärta, säger Stefan Söderfjell.

– Och då ska man kanske tänka på att använda ett språk som är lätt att förstå och att man kanske upprepar viktiga poänger i det man har sagt flera gånger så att det verkligen landar och går hem.

                                                                Lisen Forsberg
                                                                 vet@sr.se

                                                            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".