Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Mandelmusslor kom till Sverige från Tyskland redan på 1500-talet (Foto: PrB)
2 av 3
Den engelska fruktkakan är en senare immigrant (Foto: PrB)
3 av 3
50 000 krokusblommor går åt för att få fram ett kilo saffran (Foto: PrB)

Veckomagasin 2005-12-23

Så här dan före dopparedan besöker Vetenskapsradions veckomagasin det anrika konditoriet Vetekatten i Stockholm för att ta reda på vilka metoder proffsen använder för att få fram perfekta saffransbullar, pepparkakor, mandelmusslor, klenäter...

Varför blir saffransbullarna alltid torrare hemma än i konditorierna? Hur bakar man 100-tals mandelmusslor på bara några minuter? Och vad är egentligen en klenät?

Vetenskapsradions AnnLouise Martin och Michael Borgert följde med bagarna och konditorerna på konditori Vetekatten en tidig morgon veckan före jul, och fick lära sig hur proffsbaket skiljer sig från hemmabaket.

De visades runt av ägaren och konditorn Östen Brolin och den prisbelönte matbrödsbagaren Mathias Fritzdorf.

Bullbak i jultid är inte så idylliskt som man kan tro. Många bagare drabbas av både mjölallergier och problem med ryggar och handleder.

Programledare: AnnLouise Martin och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".