Fiskare vid den tsunamidrabbade byn Ulhee Lheu i Banda Aceh, Indonesien. (Foto: PrB)

Lokalt vaningssystem för tsunami når enskilda orter

Efter tsunamikatastrofen för ett år sen funderar många på hur ett idealiskt varningssystem ska se ut. De stora varningssystemen bygger på bojar som ligger djupt ute till havs, men där finns risken att alla kuststräckor inte hinner nås av varningen i tid.
Nu presenterar en svensk uppfinnare en idé på ett lokalt varningssystem.

Idén går ut på att placera en detektor på havsbotten mellan en och tre mil utanför den ort som man vill kunna varna. När en tsunami närmar sig land känner detektorn av det förändrade trycket i vattnet, och lösgör en liten budbärare som flyter upp till ytan och sänder en radiosignal till en mottagare i land, som i sin tur startar ett system av sirener längs kusten, så att folk kan rädda sig.

Kan komplettera nuvarande system

Den här larmfunktionen är tänkt att komplettera de storskaliga system, så kallade Early warning systems, som redan nu finns till exempel i Stilla havet och som bygger på ett fåtal bojar.

- Det är ganska glest mellan de bojarna. Uppstår skalvet inte vid en sådan, utan en bit ifrån, så hinner inte bojen reagera förrän tsunamin kommer dit. Då kan den ju redan ha slagit i land någon annanstans, säger uppfinnaren Sigurd Melin som nu söker ett företag som vill vidareutveckla idén.

Billig teknik gör att fler har råd

Oceanografen Lasse Johansson på SMHI i Göteborg har utvärderat idén och är positiv eftersom den bygger på billig teknik. Även fattiga områden skulle kunna införa det här relativt snabbt om det fungerar. Men det finns några knepigheter, ett är att få detektorn att bara reagera på tsunamier. Man måste se till så att den här apparaten till exempel inte reagerar på tidvatten.

- Tidvatten kan ha samma höjd eller amplitud som en tsunami, några meter kanske. Så man måste lyssna på den här trycksignalen på botten och filtrera fram det som är en tsunami, säger Lasse Johansson.

Fem minuter att ta skydd

Fristen som varningen ger är på mellan fem och tio minuter - och det ska räcka för att människor ska kunna sätta sig i säkerhet, säger Sigurd Melin.

- Har man fem minuter på sig och vet att den här kusten kan drabbas av en tsunami. Då har man fem minuter att springa på, eller klättra upp till en högre våning för att ta skydd. Man hinner göra rätt mycket på fem minuter.

Reporter Nils Johan Tjärnlund
nils.tjarnlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".