Hwang Woo Suk lämnar professur - anklagas för medvetet fusk

Den fuskanklagade sydkoreanske forskaren Hwang Woo Suk har medvetet manipulerat sina forskningsresultat.

Det konstaterar en panel från universitetet i Seoul, som granskat Hwangs stamcellsforskning. Nu lämnar Hwang sin professur vid Seoul National University rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hwang hamnade sedan i blåsväder när en tidigare medarbetare anklagade honom för förfalskning. I en artikel i tidskriften Science i maj hävdade Hwang att han klonat elva stamcellslinjer från patienter. Resultat som väckte hopp om skräddarsydda behandlingar av svårbotade sjukdomar.
Fortsatt granskning
Enligt granskningspanelen rörde det sig bara om två stamcellslinjer och att resultatet manipulerats så att det ser ut som elva. DNA-studier görs dessutom för att se om de återstående två stamcellslinjerna verkligen är framgångsrikt klonade från patienter.

Niomannapanelen som presenterade sina resultat på en presskonferens under fredagen anser att det är oundvikligt att Hwang utsätts för disciplinstraff.
Enligt nyhetsbyrån Reuters lämnar nu den forne nationalhjälten Hwang Woo Suk frivilligt sin professur vid Seoul National University.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".