Ryggmärgsforskare Claes Hultling (Foto:PrB)

Flest ryggmärgsskadade i Kina

Varje år drabbas över 80.000 personer av ryggmärgsskador i Kina - det är mer än hälften av alla nya ryggmärgspatienter i världen.

Det är troligt att forskningen kommer att ta steget från grundforskning med djurförsök till stora kliniska studier på människor i Kina framöver,  tror Claes Hultling, ryggmärgsforskare vid forskningscentret Spinalis vid Karolinska institutet.


Fortfarande sker det mesta av forskningen i försök på råttor och möss - man prövar olika tekniker för att få nervtrådarna att växa ut igen. En lovande studie presenteras i tisdagens nummer av tidskriften Nature Neuroscience där forskare i Oxford har fått nervtrådar att växa ut igen efter behandling med ett läkemedel som stimulerar tillväxten.

En annan intressant teknik handlar om att plantera in stamceller i ryggmärgen för att stimulera nerverna ovanför skadenivån att växa ut, ett tredje spår handlar om att forska kring myelinisoleringen kring nervtråderna, eftersom brist på myelin tros inverka menligt på nervåterväxten.

Den snabba forskningsutvecklingen i Asien hoppas man nu ska kunna vävas ihop med metoder och traditioner från Europa och Usa så att dom lovande teknikerna på ett säkert sätt kan börja prövas på människor - men ännu finns ingen snabb bot i sikte, säger Claes Hultling.

Reporter Nils-Johan Tjärnlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".