Bättre att spela berusad som skådespelaren Ludwig Uhlbors än att vara det (Foto: PrB)

Hej tomtegubbar slå i glasen....

Jul- och nyårhelgerna är det tillfälle för många att ta ett glas mer än vanligt - med trista konsekvenser.

Ett antal forskare hävdar nu i tidskriften British Medical Journal, att de gått igenom de flesta studier som finns på området baksmälla.

De har sökt igenom stora medicinska databaser i USA som Storbritannien, för att se om det finns något botemedel mot bakfylla, en åkomma som orsakas av vätskebrist, dålig sömn och att alkoholen i kroppen omvandlas till ämnet acetaldehyd, som orsakar illamående.

Forskarna hittade 15 studier. Studierna granskade olika medel, allt från betablockerare till växter som gurkört och kronärtskocka - alla med rykte om sig att kunna bota baksmälla.

Bara gurkmeja tycktes  ge lindring, men studien var för liten för att räknas.

Så fortfarande är måttligt drickande den bästa boten, enligt forskarna, som dessutom ifrågasätter om det är etiskt försvarbart att ta fram ett botemedel mot bakfylla.

Men det är inte bara bakruset som är oönskat och onyttigt - mer bestående skador vid kraftigt drickande är benskörhet visar studier i USA, med större risk för benbrott och långsam läkning.

Källa:Dr Dennis Chakkalakal, Omaha VA medical centre i Nebraska

Reporter Jonas G Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".