Särskild smaklök gör fettet gott

Varför är fett så gott? Enligt franska forskare kan det vara så att vi har en särskild smaklök som reagerar just på fett.

Tidigare har det varit väl känt att smaklökarna reagerade på sött, surt, salt och beskt. Men så för några år förändrades den här bilden med upptäckten av en femte smaklök, som reagerar på umami, en vanlig krydda inom det asiatiska köket.

Bourgogne

Det har spekulerats om att det också ska finnas en sorts smaklök som reagerar just på feta smaker, och nu verkar det som en grupp forskare från Bourgogne i Frankrike - en region känd för sin mat - har hittat ytterliggare ett bevis för att det ska vara så.

De har studerat en molekyl med det mycket klatshiga namnet CD36, och utnämnt den till lämplig kandidat för fettsensor.

Utan CD36 inget fettsug

Molekylen aktiveras av fettsyror, och när råttor genetiskt manipuleradets till att sakna denna molekyl, gillade de inte längre fet mat.

- Tungan tar ett väldigt stort utrymme i hjärnan, så vi har mycket receptorer på tungan. Det går att tänka sig att det finns mer där än vad man normalt brukar beskriva, säger Mona Landin-Olsson, överläkare på överviktskliniken i Lund.

Mediciner

Vad kan då denna nya upptäckt leda till? Jakten på att ta fram ett botemedel mot fetma, denna vår nya folksjukdom, är i full gång, och kanske kan den nya smaklöken vara en måltavla för nya mediciner, tror Mona Landin-Olsson.

-  Det är väldigt svårt att beteendemässigt förändra ätbeteende så att vi äter mindre. Så jag tror att vi kommer att få se mycket läkemedel som är riktade mot fetma. Det är en ganska tilltalande mekansim att man redan på tungan kan få bort smaken för det och hejda det som inte är bra för oss.

 Annika Berge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".