Giove-A på väg. Foto: ESA

Första provsatelliten i Galileosystemet uppe

Tjugo över sex på onsdagsmorgonen sköts den ut i rymden - Giove-A, den första provsatelliten i Galileosystemet. Därmed har startskottet gått för Europas nya alldeles egna GPS-system.

De omloppsbanor som de framtida Galileosatelliterna ska gå i runt jorden är extra utsatta för så kallad kosmisk strålning, och Giove-A ska nu utvärdera hur apparaturen ombord klarar av att arbeta i den kärva miljön.

4 miljarder euro

2010 beräknas hela satellitnevigeringssystemet vara utbyggt. Det europeiska prestigeprojektet ska omfatta trettio satelliter och beräknas kosta uppemot 4 miljarder euro.

Målet från EU:s sida är ett eget europeiskt satellitnavigeringssystem och bättre noggranhet i städer och inomhus.

Meterprecision

För när Galileo i framtiden kopplas samman med det amerikanska navigeringssystemet GPS ska noggrannheten ligga på en meter - med möjlighet att gå in på decimeternivå.

I stora varulager skulle man till exempel kunna ta redan på exakt var en viss vara eller gods ligger.

Värdetransporters färdväg skulle bättre kunna övervakas.

Flyglandningar

Galileo skulle även kunna ge till exempel flyget bättre möjligheter.

- Vid kritiska situationer som landning till exempel  räcker GPS inte till som navigering idag, då behöver man flera system, säger Christer Berner, satellitnavigeringsexpert på Rymdstyrelsen.

Koll på mobiltelefonerna

Galileo kan enligt Christer Berner ses som en viktig infrastruktursatsning med många framtida tillämpningar. Men den noggranna övervakningstekniken väcker också etiska frågor.

Framtidens mobiltelefoner kommer troligtvis vara utrustade med positioneringsmöjligheter, säger Christer Berner, och därför krävs en större diskussion om integritetsskydd.

- Jag kan inte påstå att det är någon stor och seriös diskussion om detta ännu, men det är en viktig aspekt och jag är övertygad om att den kommer att accentueras mer och mer efterhand, säger Berner.

Helena Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".