Sagans dvärgar har inte så hög status. Foto: PrB

Kortvuxna hade hög status i Egypten

Kortvuxna har inte sällan behandlats nedlåtande och mytiskt genom historien. Den ”elaka dvärgen” förekommer i sagor och även i nutida filmer och teveserier, som i Twin Peaks eller Narnia till exempel. Men så har det inte alltid varit - åtminstone inte i Egypten, visar ny forskning.

I det gamla Egypten, under BadarIaperioden drygt 4000 år före Kristus, uppfattades kortvuxenhet som en egenskap att hylla. I American Journal of medical genetics presenterar amerikanska forskare sina resultat från utgrävningar i Egypten skriver BBC:s nätupplaga.

Man har hittat bilder och statyetter av kortvuxna. Och vid kungliga gravplatser nära pyramiderna har man hittat påkostade gravkamrar med ben av den vanligaste formen av kortvuxenhet, så kallad akondroplasi.

I välbärgade hem var det vanligt att kortvuxna hade speciellt ansvarsfulla poster, som kammarjungfrur, husfruar, juvelerare och dansare och underhållare.

Företeelsen har varit känd tidigare - guden Ptah och Bes till exempel, som var sexualitetens och barnafödandets beskyddare, var kortvuxen. Hans tempel grävdes nyligen ut i Baharia-oasen i Egypten.

I dag känner man till över 100 olika medicinska tillstånd som orsakar kortväxthet. 75% har normalväxta föräldrar. Akondroplasi är en skelettsjukdom som 2-3 av 100 000 föds med i Sverige.

Helena Edstöm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".