Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För kallt för ädellövskog idag - men inte på sikt

Publicerat fredag 30 december 2005 kl 07.00
Ännu för kallt för storskalig ekplantering i Sverige (Foto: PrB)

Träd som planteras i sommar blir vuxna i ett varmare klimat. Vissa forskare anser därför att återplanteringen efter stormen Gudrun ska
ske med med värmeanpassade lövträd.

Men i dag är det ännu för kallt för att plantera in sådana trädsorter anser Skogsstyrelsen.

- De rekommendationer vi har är baserade på dagens relativt sett kalla klimat. Det skulle antingen ta död på många lövplantor eller göra att de växer väldigt dåligt, säger Tomas Thuresson, skogsskötselchef vid Skogsstyrelsen i Jönköping.

Det är svårt att tänka sig hur man skulle kunna skydda småbokar och askar från dagens höglandsklimat i Småland. Att smyga in dem bland skyddande barrträd som står kvar blir en rätt orationell plantering. Och ekar, som vill stå för sig själva, klarar inte det idag eftersom det är för kallt.

Barrträd kan få problem

Samtidigt kommer barrträden att få problem att tackla när klimatet blir varmare. Vintertjälen blir mer sällsynt, vilket skulle göra rotsystemet ostadigt, och insektskadeangreppen kan öka. Men fortfarande växer granen bäst av alla arter. Även i ett varmare klimat skulle den trivas enligt Tomas Thuresson.

- Granen har ju ingen sydgräns i Sverige utan växer även i mellaneuropa där klimatet är betydligt varmare än i Sverige.

Men har granarna i Sverige och mellaneuropa samma genetiska ursprung och förutsättningar då?

- Ja delvis eftersom mycket av den kommande återbeskogningen i södra Sverige kommer att vara gran av sydosteuropeiskt ursprung.

Plantor med sådant genetiskt ursprung skulle alltså inte växa sämre i ett framtida varmare klimat.

Mer forskning om klimatet krävs

Skogsstyrelsen är medveten om att en klimatförändring som kan påverka skogen är på gång och har därför bett institutionen Skogforsk om hjälp med att studera och ge underlag för framtida planteringsrekommenadtioner. För frågan gnager skogsvårdschefen Tomas Thuresson - ger han skogsägarna rätt råd?

- Vi är inte riktigt nöjda med att vi måste rekommendera de plantor vi rekommenderar idag, eftersom vi vet att det kommer att förändras. Vi vet inte riktigt utfallet av det här.

Ann Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".