Ytterligare fusk av kloningsforskare konstaterat

Forskningsskandalen i Sydkorea får allt större proportioner.

Igår slog en granskade expertpanel fast att stamcellsforskaren Hwang Woo-Suk inte tagit fram stamcellslinjer från de patienter han uppgett.

Förväntningarna växte i vetenskapssamhället när stamcellsforskaren Hwang Woo-Suk i maj i år presenterade nyheten att han lyckats framställa stamceller som var genetiskt exakt lika de elva patienter de kom i från.
Det skapade stort hopp, för just sådana stamceller skulle kunna användas att bota i dag svårbotade sjukdomar.

Inga stamceller från patienter

Men förhoppningarna grusas nu allt mer, och Hwang Woo-Suk har fått löpa gatlopp i både sydkoreanska och internationella medier.
I går slog en granskade expertpanel i Sydkorea fast att Hwang Woo-Suk inte har några vetenskapliga data som stödjer hans tidigare stjärnresultat. Panelen hittar inga bevis på att de skräddarsydda stamcellslinjerna kommer från de patienter som det påstods, rapporterar brittiska BBC.

Står fast vid sina resultat

Hwang Woo-Suk har erkänt att han använt oetiska metoder i sin forskning, bett om ursäkt, och till och med lämnat sin professur vid Seoul National University.
Men han står fast vid att han uppnått de resultat han tidigare hyllades för.

Hwangs klonade hund ska utredas

Och som det inte vore nog med det. Nu börjar också experter undersöka om det verkligen är sant att Hwang Woo-Suk lyckats klona hunden Snuppy, en av årets stora forskningsnyheter.
Så vi lär få höra fler delar i historien om forskningsfenomenet Hwang Woo-Suk.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".