Jätteteleskop designas i Lund

Just nu utvecklas nästa generation jätteteleskop, som ser längre och med bättre skärpa än dagens. EU:s nya superteleskop byggs från Lund.

Det som i dag framstår som små vita suddiga fläckar i universum är de grupper av stjärnor som de nya superteleskopen ska sikta in sig närmare på. Bland annat för att kanske en gång hitta en plats i rymden som liknar vår egen.

- Det finns gott om jordliknande planeter, med stor sannolikhet också många som har förhållanden mycket lika dem som råder på jorden, bland annat när det gäller förutsättningar för biologiskt liv, säger Arne Ardeberg, professor i astronomi vid Lunfs universitet.

Vita dvärgar och svarta hål

Men också så kallade extremfysikaliska fenomen ska bli lättare att studera:

- Vita dvärgar, neutronstjärnor och svarta hål, kommer vi att se med en helt annan detaljrikedom med ett sådant här teleskop säger Ardeberg.

618 speglar

Om pengarna från EU ramlar in som planerat, går teleskopet i gång 2017. Det ska stå på Gran Canaria eller i de chilenska bergen. Det kommer att ha en diameter på 50 meter, och en yta täckt av 618 speglar utslipade med en noggrannhet på en miljarddels meter. Speglarna ska rättas till tusen gånger i sekunden.

Det nya teleskopet blir ett av världens största och är en extrem teknisk utmaning att konstruera.

- Vi är många som tror att vi är redo för detta. Jag tror att vi redan kan visa att det här fungerar, säger Arne Ardeberg.

Jonas Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".