Hjärtsjukdomar vanligare bland etniska minoriteter

Hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare bland vissa etniska minoriteter i västvärlden än bland majoritetsbefolkningen. I Storbritannien till exempel drabbas pakistanier och indier oftare av hjärtsjukdomar än genomsnittsbritten, men överlag forskas det alldeles för lite på det här i Europa, hävdar brittiska forskare i en ny studie i tidskriften PLOS Medicine.

Människor från Bangladesh, Indien, Pakistan och Sri Lanka som bor i Storbritannien löper femtio procent högre risk att dö för tidigt i hjärtsjukdom än genomsnittsbritten.

Det visar en av få europeiska studier där hjärt- och kärlsjukdom kopplas ihop med etnisk bakgrund. I USA är man mycket bättre på den här sortens forskning, konstaterar två brittiska forskare i en ny studie.

Högt blodtryck är till exempel mycket vanligare bland svarta kvinnor än hos vita, visar amerikansk forskning. Och människor från södra Asien löper större risk än andra att dö i hjärt-kärl-sjukdomar.

Precis som kvinnors hjärtproblem länge har förbisetts, eftersom mannen varit forskningsnorm, förbises etniska minoriteter, menar många. Hjärtforskaren Karin Schenk-Gustafsson vid Karolinska institutet i Solna säger att skillnaderna mellan folkgrupperna förmodligen är en kombination av sociala och ekonomiska faktorer och genetik. Kvinnor och indier har till exempel smalare kranskärl i hjärtat än andra.

Miljö viktigare än etnicitet

Juan Merlo är läkare i Malmö och docent i folkhälsovetenskap. Han tror inte att det i första hand är etnicitet, utan snarare människors miljö, matvanor och socioekonomiska faktorer som avgör risken för hjärtsjukdom:

– Om man fokuserar för mycket på etniska grupper så finns det risk för att man stigmatiserar. Man tror att genom att man är från ett visst land och ingår i en så kallad etnisk grupp så är man sjukare än andra, när det möjligen inte är så.

Hellre än att skilja ut folkgrupper borde forskarna titta på sociala och ekonomiska riskfaktorer, menar han.

– Om man gör det så löser man samtidigt de etniska skillnaderna i hälsa i en mycket stor utsträckning.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".