Finns det liv som kan uppleva solnedgången på Mars? (Foto: PrB)

Rekord: två år med rymdbilar på Mars

Amerikanska rymdstyrelsen Nasas små rymdbilar, Spirit och Opportunity, som åker runt på planeten mars har slagit rekord i livslängd. Bilarna byggdes för att resa runt och granska planeten Mars under några månader. Men nu, nästan exakt två år senare, är bilarna fortfarande igång.

Spirit har slitit ut sin diamantborr och Opportunity har en motsträvig fog i en robotarm, men de fortsätter alltjämt att krypa fram över stenöknar och kratrar på Mars för att samla in data till Nasa.

Härigenom har forskarna alltså kunnat se tecken på att vatten har runnit och bildat spår på Mars yta. Troligen finns också is under planetens yta.

Spår av gas kan vara spår av liv
Och under samma period som Nasas bilar har upptäckt möjliga vattenfynd så har den europeiska satelliten Mars Express hittar spår av metangas i planetens atmosfär, något som också skulle kunna tyda på liv.

De obemannade farkosterna på Mars kommer att bli fler de närmaste åren. Och lyckas forskarna visa att det har funnits liv på Mars så öppnar det helt nya horisonter, enligt Johan Warell, doktor i astronomi vid Uppsala universitet.

Liv kan skapats på Mars som på jorden
Han säger att vi inte vet om livet på jorden uppstått av en slump eller om det uppstått naturligt i en miljö där förutsättningarna är de rätta. Ni vet vi att Mars och jorden har samma grundförutsättningar för liv. Men vi vet inte om livet uippstått på Mars.

– Om det nu har det, så har det uppstått på två planeter. Och det är det enda två planeterna, i princip, i solsystemet som vi vet att det kan ha uppstått på. Och det betyder att sannolikheten för liv att utvecklas är mycket hög, säger Johan Warell.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".