Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftiga insektsmedel efter stormen

Publicerat torsdag 5 januari 2006 kl 06.49
Skogens farsot, snytbaggen (Foto: PrB)

Miljoner plantor ska nu planteras i södra Sverige för att ersätta de träd som slogs omkull under stormen Gudrun för ett år sedan. Plantorna behandlas med gifter för att hålla skadeinsekten snytbagge borta. Men trots att medlen är farliga för såväl miljö som människor skjuts avvecklingen på framtiden.

När den knubbiga lilla snytbaggen med sitt långa snyte som en snabel, kryper upp på en späd trädplantas stam kan det betyda slutet för plantan. När baggen har gnagit av barken runtom dör trädet.

Miljontals plantor giftbehandlas
Därför behandlas hundra miljoner trädplantor varje år i Sverige med giftiga bekämpningsmedel på stammen, gifter som ska stoppa snytbaggarna.

Medlen är skadliga för både för människor och miljö men de dominerar ändå helt marknaden trots att det finns sätt att rent mekaniskt hindra baggarna från att gnaga på trädplantorna.

Miljöalternativ finns
Det finns kragar och rör som ska träs på plantan. Men de är dyra att hantera i stor skala.

Och det finns giftfria medel som stryks på plantans stam, omöjliga för snytbaggarna att gnaga igenom.

– Där handlar det mer om att bygga maskiner i stor skala för att få igång det och det tar lite tid, säger Göran Nordlander vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskare vill ha tydligt besked
Och för att en sån omställning ska ta fart krävs en tydlig gräns för hur länge gifterna får användas, enligt Göran Nordlander.

– Hade man markerat ett tydligare slut redan förra gången man tog ett sådant beslut hade utvecklingen kanske gått fortare.

Men enligt Gunilla Prideaux på Kemikalieinspektionen så är det definitivt stopp för gifterna 2010.

– Det är vår avsikt. Samtidigt så är det inte bara Kemikalieinspektionen som står för en avveckling, det gör ju även användaren av medlen.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".