1 av 3
Småland efter stormen Gudruns framfart (Foto: PrB)
2 av 3
Det kanske mest kända SSRI-läkemedlet (Foto: PrB)
3 av 3
Minnet av den stora jordbävningen 1906 lever kvar i San Francisco (Foto: PrB)

Veckomagasin 2006-01-06

I Veckomagasinet den här gången berättar vi om svensk forskning som kan leda fram till bättre mediciner mot depression, om stomen Gudrun som drog fram över södra Sverige för precis ett år sedan och så ska vi på skattjakt - med GPS.

Bättre hjälp till deprimerade
Frågan om vad som händer i hjärnan när man blir deprimerad har sysselsatt forskare länge, och nu har en svensk forskare kommit ett steg på vägen.
I bästa fall kan hans upptäckter leda till en ny generation läkemedel mot depression. Per Svenningsson, docent i molekylär neurofarmakologi vid Karolinska institutet, har precis fått sin studie publicerad i tidskriften Science.

Får vi fler Gudrun?
I helgen är det precis ett år sedan stormen Gudrun härjade i södra Sverige, med rekordstora skador på skog och elförsörjning som följd. Frågan är om sådana här kraftiga stormar är något vi kommer att se mer av framöver - forskare har ju länge varnat för att klimatförändringar kan leda till extremt väder. Och kan man skydda skogen från skador på något sätt? Vi samtalar med Gunn Persson,  klimatexptert på Rossby Centre på SMHI och Ulf Johansson, skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Leken nödvändig för tekniken
Vad händer när människan börjar leka med teknik på ett sätt som de ursprungliga uppfinnarna inte alls hade tänkt sig?
Följ med Vetenskapsradion ut i ett vintrigt Stockholm, på skattjakt med satellitnavigering, så kallad geo-cashing. Vem som helst kan leta efter skatter som andra gömt. Det som behövs är en dator och en hand-GPS.
Hör skattletarna Heidi Housten, Ulrika Schang och Heidis 7-årige son Carl, och teknikhistorikern Thomas Kaiserfeld från Mälardalens högskola.

100 år efter den stora katastrofen
Sist i programmet en bokrecension. Brita Kohlström har läst en nyutkommen bok om jordbävningen i San Fransisco, som inträffade för 100 år sedan. ”A crack in the edge of the world” av Simon Winchester, utgiven på förlaget Harper Collins.

Programledare:
Mona Hambraeus och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".