I november drabbades floden Songhua i nodöstra Kina av ett giftigt bensenutsläpp. (Foto: PrB)

300 miljoner människor i Kina dricker förorenat vatten dagligen

Vatten som innehåller tungmetaller och gifter som arsenik dricks dagligen av omkring 300 miljoner kineser, framför allt på landsbygden. Det larmet kommer nu från Kinas vattenresursministerium - en av många oroande rapporter om miljösituationen i det ekonomiskt snabbväxande Kina.

I november i nordöstra Kina exploderade en kemifabrik och gigantiska mängder av det cancerframkallande ämnet bensen läckte ut i den intilliggande floden. I december släpptes stora mängder kadmium ut i en flod som ger dricksvatten till den södra Guangdongprovinsen.

Nu säger myndigheterna att vattenkvaliten har återställts, men starkt förorenat vatten är ett stort problem i Kina. Industrier i de mer utvecklade storstadsområdena släpper ut metaller som bly, koppar, krom och kvicksilver som följer med flodvattnet ut på landsbygden, där befolkningen ofta tar sitt dricksvatten just från floderna.

Bra miljöarbete trots allt
Jonas Fejes är vattenexpert vid Svenska miljöinstitutet och professor i vattenresurslära i Kina. Han tycker att kineserna trots allt driver på miljöarbetet rätt bra, jämfört med många andra länder som befinner sig i liknande utvecklingsfaser:

– Jag tycker att de är väldigt duktiga. Med tanke på den explosiva utvecklingen som sker i Kina för närvarande så måste man nog säga att de sköter det på ett bra sätt.

Och regeringens larm om att 300 miljoner kineser dricker förorenat vatten kan också vara ett sätt för Kina, som blivit mer öppet mot omvärlden, att få in mer utländskt bistånd på miljöområdet, säger Jonas Fejes:

– Man har ett uppdrag att se över vattenförsörjningen i hela Kina vilket är ett gigantiskt uppdrag. Och till det behöver man resurser. Meddelandet från vattenresursministeriet kan ses som också ett rop på hjälp utifrån.

25 miljarder för att rena floden
Omkring 70 procent av Kinas floder beräknas vara förorenade i dagsläget. Kina har nu öronmärkt motsvarande 25 miljarder kronor för att rena floden Songhua, den flod som drabbades av bensenutsläppet i november.

Senast 2010 ska ska 90 procent av dom drygt 60 miljoner människor som lever längs floden kunna dricka av vattnet igen, rapporterar tidningen Beijing Youth Daily.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".