Fler än tidigare känt kan vara smittade av fågelinfluensan

Fågelinfluensan H5N1 ha smittat betydligt fler människor än man trott - fast då med mildare symptom än de hittills omtalade fallen. Det tyder en ny studie på, gjord av bland annat forskare vid Karolinska Institutet. Men studien grundar sig på en intervjuundersökning och innan man vet om uppgifterna stämmer måste blodprovsundersökningar göras.

Under pågående fågelinfluensautbrott i Vietnam våren 2004, fick över 45 000 vietnameser svara på frågor om de exponerats för sjuka eller döda fjäderfän och om de haft milda influensasymtom som hosta och feber.

Av de drygt 8000 peroner som haft symtom konstaterar forskarna att 700 fått det efter närkontakt med sjuka eller döda fåglar. Enligt Anna Thorson, forskare vid Karolinska Institutet som arbetat med studien, är det därför troligt att de personerna smittats av fågelinfluensaviruset H5N1. Men de har i så fall fått mildare symtom än i tidigare omtalade fall, vilket gjort att sjukvårdssystemet inte uppmärksammat dem.

Blodprover

Fler studier krävs innan man kan säkerställa att personerna verkligen har smittats. Blodprover måste tas på stora grupper. Det har hittills bara gjort i liten skala.

Den aktuella studien tyder alltså på att långt många fler människor än vad som hittills rapporterats kan vara smittade av fågelinfluensaviruset. Något som i sin tur skulle öka risken markant för att det muterar och lär sig att smitta mellan människor.

För tidigt

Men än är det för tidigt att dra sådana slutsatser, säger Annika Linde, professor och expert vid Smittskyddsinstitutet i Solna till vetenskapsradion.

I hittills opublicerade studier där man tagit just blodprover på befolkningen i fågelinfluensadrabbade områden har man inte sett smitta i den omfattningen.

Helena Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".