Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
(Foto: Pressens bild)

Antidepressiva läkemedel för det nya millenniet

I Vetandets värld ska det handla om depressioner, eller närmare bestämt om depressionens biologi.

Den som drabbas av en depression idag behandlas vanligtvis med så kallade SSRI-läkemedel; SSRI står för selective serotonin reuptake inhibitors, och är en grupp antidepressiva läkemedel som hämmar återupptagningen av signalsubstansen serotonin i vissa synapser i centrala nervsystemet.

Detta kommer sig av att man för ganska länge sedan såg att deprimerade patienter uppvisade något slags störning i serotoninsystemet. SSRI-medel verkar som sagt genom att hämma serotoninåterupptagningen, vilket i sin tur leder till att den mängden serotonin ökar i hela hjärnan. Tämligen omedelbart.

Men den antidepressiva effekten är långt ifrån omedelbar. Nästan alla depressioner blir rentav värre under de 6-8 veckor som effekten låter vänta på sig. Och när depressionen väl börjar lindras kvarstår en del andra otrevligheter: illamående, sömnstörning, nervositet, huvudvärk, skakningar och sexuell blockering är exempel på biverkningar.

Men nu har neurofarmakologen Per Svenningsson gjort upptäckter som skulle kunna leda till nya, effektivare läkemedel - och dessutom mindre biverkningar. Hans forskning handlar om receptorer och proteiner, men det är - tack och lov - inte tillnärmelsevis så krångligt som det låter.

Medverkande: Per Svenningsson, docent i molekylär neurofarmakologi vid Karolinska institutet, Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet

Redaktör Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".