Bekämpning av Ebola i Gabon för tre år sedan (Foto: PrB)

Fladdermöss trolig smitthärd för Ebola

Sedan den svåra blödarsjukdomen Ebola upptäcktes för 30 år sedan har republiken Kongo och omgivande länder drabbats av svåra epidemier vid upprepade tillfällen. Varifrån sjukdomen kommer är höljt i dunkel, men nu presenterar en fransk forskargrupp en studie som visar att en grupp fladdermöss bär på viruset mellan utbrotten.

Virussjukdomen Ebola hör till en grupp sjukdomar som orsakar blödarfeber. Dom som drabbas insjuknar först i nåt som liknar influensa. Man har frossa, feber och huvudvärk. Men kort därefter kan sjukdomen försvåras, dom drabbade får svåra blödningar, och dom inre organen angrips.

Mycket hög dödlighet
Dödligheten kan vara upp till 80 procent, och döden inträffar fort, bara på några dagar.

Det är känt att utbrotten av Ebola har koppling till döda apor, som människor kommer i kontakt med. Men vad som i sin tur har smittat aporna har varit ett mysterium.

Fladdermöss smittar apor
Men efter att ha undersökt små däggdjur i flera års tid i gränstrakterna mellan Gabon och Republiken Kongo fastnade dom franska forskarnas intresse för tre arter av flyghundar; en sorts fladdermöss, som vistades i samma område som apor som dött av Ebola.

Och det visade sig att just dom här tre flyghundsarterna bar på Ebolavirus, utan att insjukna.

Nya kunskaperna ska förhindra smitta
Flyghundarna fångas ofta in och äts av människorna i området, och forskarna hoppas nu kunna sprida den nya kunskapen bland dom boende i området så att nya utbrott kan förhindras.

Källa: Nature

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".