Mystisk fågelsjukdom härjar i Sverige (Foto: PrB)

Sjukdomar bland vilda djur ska undersökas

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska nu studera vad det beror på att vilda djur i Sverige blir sjuka. Det handlar bland annat om de senaste årens mystiska fågeldöd i svenska vatten, där tusentals fåglar dött oförklarligt. Dessutom byggs det nu upp en beredskap för att studera fall av fågelinfluensa om den kommer till Sverige med flyttfåglar i vår.

– Det kan vara dels vid akuta sjukdomsutbrott som på trutar, eller säldöd, eller nåt sånt. Men det kan också vara vissa specifika problem som vi går in och tittar på. Fågelinfluensa kommer säkert att bli en viktig fråga för oss framöver, säger Torsten Mörner, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Ansvarig myndighet har saknats
Tidigare har det inte funnits någon ansvarig myndighet när det brutit ut sjukdomar bland vilda djur i Sverige, till exempel när sälar dog i massor på åttio- och nittiotalet. Men nu är det alltså Statens Veterinärmedicinska anstalt som har ansvaret.

Dör fåglar oförklarligt i vår, och man misstänker fågelinfluensa, så kommer det att bli mycket att göra på SVA, säger statsveterinär Torsten Mörner. Redan nu samlas fåglar in för provtagning och proverna kommer att blir fler när flyttfåglarna återvänder.

Sjuka vilda fåglar bekymrar
Men SVA ska även kartlägga det totala hälsotillståndet för vilda djur i Sverige. Och just de vilda fåglarna är mycket viktiga att studera framöver.

– Det stora problemet för oss nu är den omfattande fågeldöd som vi har i våra vatten, i Östersjön, Mälaren, Hjälmaren och en del andra lokaler. Och det har dött flera tusen fåglar varje år. Och det är ett problem som vi har jobbat väldigt intensivt med, som vi har specialintresse av och den sjukdomen måste vi naturligtvis jobba vidare med, säger statsveterinär Torsten Mörner.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".